Behandelinformatie

Behandelinformatie

Urinekweek

Een urinekweek wordt gemaakt bij mensen die vaak een blaasontsteking hebben of bij mensen waarbij de blaasontsteking maar niet over wil gaan. Ook wordt er vaak een kweek bij kinderen en bij zwangere vrouwen gemaakt.
Het doel van een urinekweek is om te kijken welke bacterie er nu precies in de blaas zit. En welke antibiotica hierop toegepast moet worden.

Hoe werkt het?

Voor het maken van een kweek moet de patiënt bij de assistente een enveloppe op komen halen met een buisje waar de urine in opgevangen moet worden en een aanvraagformulier en een beschermzakje.

Als u een kweek moet maken moet u een gewassen middenplas opvangen. Dit houdt in dat u zich eerst van onderen wast (zonder zeep!) en dat u dan het middelste van de plas opvangt in het daarvoor bestemde buisje, dus u laat het eerste en het laatste beetje in de wc vallen. Het hoeft overigens geen ochtendurine te zijn!

Wanneer u de plas heeft opgevangen kunt u het buisje in de beschermzak deponeren, controleer eerst wel of uw naam en geboortedatum op het buisje staan. En u moet dan nog de datum en het tijdstip op het aanvraagformulier noteren. En dan kunt u alles in de brievenbus deponeren en wordt het opgestuurd naar het ziekenhuis.

De uitslag

De uitslag is ongeveer na 7 tot 10 dagen binnen bij uw huisarts, u moet zelf bellen voor de uitslag! Dan kan gekeken worden of het dan nog nodig is of u antibiotica krijgt en zo ja, welke dan het beste werkt. 

Oren uitspuiten

Oren uitspuiten wordt gedaan wanneer men het gevoel heeft dat er een ‘prop’in de oren zit. Als dit het geval is moet u even een afspraak maken bij de assistente. Voordat u de afspraak heeft is het handig eerst 3 dagen van te voren te gaan druppelen met olie (maakt niet uit welke sla olie, zonnebloemolie). Dit is nodig omdat het uitspuiten hierdoor iets gemakkelijker gaat.

Als u de afspraak heeft zal de assistente eerst in uw oren kijken of er daadwerkelijk een prop inzit en dan gaat ze het uitspuiten, met een speciale oorspuit en water. Er wordt water in uw oor gespoten en als het goed is loopt het water er vanzelf weer uit met de prop. Als er een prop uit is gekomen zal de assitente nogmaals in uw oor kijken of alles daadwerkelijk weg is, zo niet dan herhaald ze het nogmaals en anders begint ze aan het andere oor op dezelfde manier. Het uitspuiten doet geen pijn, maar geeft vaak wel een raar vreemd gevoel.